YİKOB’lar Belediyelere Alternatif Değil
Vali Münir Karaloğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, YİKOB Kapasite Geliştirme Projesi Yönetici Eğitim Programına katıldı. Karaloğlu “YİKOB’lar doğarken problemli doğdu, hala sorunlar devem ediyor” dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Vali Münir Karaloğlu Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Kapasite Güçlendirme Projesi Yönetici Eğitimi Programına katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Soylu, en önem verdiği kurumlardan birinin Strateji Başkanlığı olduğunu belirtti.
Sizin Sorumluluğunuzda
YİKOB'un yeni kurulan önemli bir kurum olduğunu ifade ederek YİKOB Yöneticilerine seslenen Bakan Soylu, "Merkezi birimlerimize anında bilgileri göndermek sizin sorumluluğunuzdadır. Analiz yapmak, işi takip etmek, iş süreçlerini takip etmek sizin sorumluluğunuzdur. Aksayan işlerin bir şekilde aksaklığını ortadan kaldırabilmek, çözüm üretmek, pratik olmak sizin sorumluluğunuzdur. Ne olursunuz insanların işini yokuşa sürmeyin. Bu işi askıya almak demek değildir, bu oradan bir şey gözetmek değildir. İnsanların işini çözün. Çözerseniz daha mutlu oluruz. Çözerseniz devletimiz kazanır, milletimiz kazanır. Çözerseniz yatırımların sayısı artar. İnsanların iştahı artar. Bizim bir sorumluluğumuz da her ne kadar kamuyu gözetmek zorundaysak aynı zamanda özel sektörü de geliştirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.
Problemli Doğdu
Vali Münir Karaloğlu ise 2012 yılında YİKOB’ların oluşturulma sürecinde Van Valisi olduğunu belirterek İstişare toplantılarında YİKOB’ların mutlaka tüzel kişiliği olması ve özel idareler kapatılırken belli imkânların YİKOB’ların üzerinde kalması gerektiği yönünde görüş bildirdiğini ifade etti.
Bakanlığın tasarıyı hazırlarken bu görüşleri dikkate alarak tüzel kişiliği olan bir yapı öngördüğünü ama tasarı mecliste görüşülürken tüzel kişiliği kaldırılarak kamu idaresi olarak şekillendirildiğini aktaran Vali Karaloğlu “Bunun için de hep bir uyuşmazlık oluştu. Tasarı hazırlanırken ki mantıkla çıkan yasa farklı olduğu için uyuşmazlık hep yaşandı. Daha sonra o günkü gerekçelerimizin haklılığı anlaşıldı ve 2016 da tüzel kişilik verildi. Hala baştaki itirazlarım tam olarak giderilmiş değil. YİKOB’lar doğarken problemli doğdu, hala bazı sıkıntıları devam ediyor” dedi.
YİKOB Ciddi Bir Enstrüman
YİKOB’un ciddi bir enstrüman olduğuna dikkat çeken Vali Münir Karaloğlu “Biz başkanlık sistemine geçtik ama hala üniter devlet yapımızı koruyoruz koruyacağız da. Onun için taşra ile merkezin irtibatının güçlü kılınması lazım. Büyükşehirler yasası çıkarılırken İl Özel İdarelerinin boşluğunu belediyelerin doldurabileceği zannedildi ama dolmayacağı çok kısa süre içinde anlaşıldı. Merkezin taşra ile irtibatını güçlü kılacak enstrümanlara ihtiyaç var. YİKOB bunlardan bir tanesi. Bunu mutlaka daha işlevsel hale getirmemiz gerekir. Tam bir tüzel kişiliğe dönüşmesi, bütçesini kendisinin oluşturması, bütçe harcamalarını daha özgür sağlaması gerekir diye düşünüyorum” dedi.
YİKOB’lar Belediyelere Alternatif Değil
Konuşmasını YİKOB’ları tüm büyükşehirlerin aynı kapasitede kullanma mecburiyeti olmadığına değinerek sürdüren Karaloğlu “YİKOB bir enstrüman olarak elimizde bulunur. İhtiyacımız olan yönlerini daha aktif, olmayan yönlerini de daha pasif kullanabiliriz. Yani YİKOB’lar hiçbir zaman belediyelerin alternatifi değil, olmayacaktır. Belediyelerin işi farklı, YİKOB’ların işleri farklı olmalıdır. Tüzel kişilik verilirken hep öyle bir endişeyle hareket edildi. Sanki YİKOB’lara belediyelere bir alternatif oluşturmak maksadıyla tüzel kişilik isteniyor diye varsayıldı ama öyle değildi. Bugün de öyle olmadığı noktasında haklılık daha da ortaya çıkmış oldu” ifadelerini kullandı.
Kapasite Güçlendirme Projesi ve benzeri çalışmaların eksiklerin giderilmesi açısından önemli olduğuna vurgu yapan Karaloğlu, bu ve benzeri çalışmalarla YİKOB’ların kurulum sürecini hızlı bir şekilde tamamlayarak ülkeye ve millete daha faydalı kurumlara dönüşmesini temenni etti.