Vali Karaloğlu, “Mesleki eğitim meselesini çözmeden birçok şeyi çözemeyiz”
Vali Münir Karaloğlu Başkanlığında usta, kalfa ve çırak alanlarında yılın ahilerinin ödüllendirildiği, aynı zamanda mesleki eğitim ve ara insan gücüne yönelik teşvik ve tavsiyelerin istişare edildiği “Mesleki Eğitime Erişim Seferberliği” programı düzenlendi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) toplantı salonunda gerçekleştirilen program, mesleki eğitime yönelik çeşitli sunumlarla başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve Oda Başkanlarının birer konuşma yaptıkları programda, Vali Karaloğlu da değerlendirmelerde bulundu.

“Mesleki Eğitim Meselesi, Memleket Meselesi”

Mesleki eğitimin öneminin halka yeterince anlatılamadığını belirten Karaloğlu, “Mesleki eğitim meselesi, memleket meselesi' diye bir slogan vardı. Ben çok severim bu sloganı. Mesleki eğitim meselesini çözmeden birçok şeyi çözemeyiz, çözemedik. En çok ihtiyaç duyduğumuz ara insan gücüydü. Bizim alanda çalışacak, alanda mesleğini çok iyi yapmış, çok iyi yapabilen ara insan gücüne ihtiyacımız var. Özellikle 4+4+4 sistemine geçildikten sonra zorunlu eğitimin 12 yıla çıktıktan sonra eğitim alanında çok büyük reformlar yapıldı. Bana göre yapılan en büyük reform, mesleki eğitimde çıraklık eğitiminin örgün eğitime alınarak zorunlu eğitim sayılması meselesidir." dedi.

En Çok İş Talebi Geliyor 

Karaloğlu, 5 aydır Diyarbakır’da görev yaptığını ve en çok talebin iş ile ilgili geldiğini ifade ederek Devletin, hem iş kazalarına ve meslek hastalıklarına yönelik sigorta da olsun hem de asgari ücrete destek noktasında olsun çok güzel imkanlar sunduğunu ve bunun, halka, esnafa, işverene, sanayicilere, gençlere aktarılarak mesleki eğitim meselesinin çözüleceğini dile getirirken, kayıt dışı ile mücadele edilmesini istedi.

Konuşmasında ara insan gücüne de değinen Karaloğlu, mesleki eğitim anlamında birçok yöntemin uygulanabileceğini söyleyerek, “Arkadaşları alacağız, mutlaka bir meslek sahibi, yani altın bilezik sahibi yapmamız lazım ki; o da iş bulurken kolay iş bulsun” diye konuştu.

Meslek Öğretmek Durumundayız

Konuşmasının sonunda gençlere meslek öğretmenin gerekliliğinin altını çizen Karaloğlu, bu sayede gençlerin hem meslek sahibi olacağını hem de diploma sahibi olacağını belirterek sözlerini tamamladı.

Programın sonunda usta, kalfa ve çırak alanında yılın ahisi seçilenlere Karaloğlu tarafından belgeleri verildi.

Programa Vali Münir Karaloğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, DTSO (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı Mehmet Kaya, çeşitli sivil toplum kuruluşu ile meslek odalarının yetkilileri katıldı.