Antalya Türkiye’nin Kadim Bir Tarım Şehridir
Vali Münir Karaloğlu, Antalya Valiliği himayesinde düzenlenen Gazipaşa Tropik Meyve Hasat Şenliği’ne katıldı.
Gazipaşa'da Antalya Valiliği'nin talimatıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü önderliğinde Gazipaşa Kaymakamlığı ve Gazipaşa Belediyesi'nin katkılarıyla 1'inci Tropikal Meyve Hasat Şenliği düzenlendi.

Şenliğe Vali Münir Karaloğlu’nun yanı sıra Alanya Kaymakamı ve Gazipaşa Kaymakam vekili Mustafa Harputlu, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Jandarma Komutanı Üsteğmen Ali Kaya, İlçe Emniyet Müdürü Tayfun Ilgaz ve kurum amirleri tarafından karşılandı. Daha sonra Atatürk Parkı'nda açılışı yapılacak olan şenlik alanına geçildi. Şenlik alanında Halk Eğitim Müdürlüğü halk oyunları öğrencileri gösterilerini sundu.

Antalya Türkiye’nin Tropikal Meyve Üretim Merkezi Olmakta
Antalya’nın uygun iklim koşulları dolayısıyla Türkiye'nin kadim tarım şehri olduğunu belirten Vali Münir Karaloğlu, “Kentte yaş sebze ve meyve olarak her sene 6.5 milyon ton üretim yapılıyor. Bu ürettiğimiz ürünleri hem Türkiye'nin dört bir tarafına hem de dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediyoruz. Antalya turizmle öne çıkmış olsa da Antalya aslında kadim bir tarım şehridir. Uygun iklim koşulları dolaysıyla tropik meyvede de öne çıkmakta ve Türkiye’nin tropik meyve üretiminde önemli merkezlerinden biri olmaktadır. Tropik meyve denince aklımıza ilk gelen meyve muzdur. Muz Alanya'ya 1730'lu yıllarda süs ağacı olarak gelmiştir. Meyve olarak değil süs ağacı olarak getirilmiş. Meyve verince ticari amaçlı ekilmeye başlandı. 1970'li yıllardan itibaren de avokado bölgemizde hasadı yapılan ürünler arasında girmiştir. Türkiye'nin 800 bin ton muz ihtiyacı var. Şu anda Akdeniz Bölgesi bunun yaklaşık 500 bin tonunu üretiyor. Antalya yüzde 33'ünü diğer kalanını da diğer bölgeler karşılıyor. Muz üretiminde 7 yılda yüzde 7 büyüdük. Önümüzdeki 7 yıl içerisinde muz üretiminde ihracatçı ülke konumunda olacağız " diye konuştu.

Tropikal Meyve İhracatımızı Arttıracağız
Türkiye'nin avokado üretiminin 3 bin 500 ton olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, "Bunun yaklaşık yüzde 81'ini Gazipaşa ve Alanya üretmektedir. Avokado da bu yıl ihracata başladık. 37 tonla sembolik bir rakam da olsa avokado ihracat eden bir ülke konumuna geldik. Tropikal türlerin Antalya'ya adaptasyonları tamamladı. 2018'de bunların tescillerini de sağladık. Antalya'da tescilli tropik meyve türlerimiz var. Artık bunların fidan ticaretinin de üretiminin de yapılabileceğini söylemek lazım. 1930'lu yıllarda muz üretimi 1970'li yıllarda başlayan avokado üretimi, 2012'de başlayan diğer tropikal meyve denemeleri bu güne geldiğimizde de Antalya tropik meyve türünün yetiştirildiğini ve ticaretinin yapıldığı bir şehre dönüştürdü. Önümüzdeki dönemlerde tropik meyvecilik noktasında hem ciddi bir potansiyelimiz var hem de hiçbir şekilde pazar sıkıntımız yok. Hem Türkiye'nin iç pazarı hem de yanı başımızda çok büyük bir Avrupa pazarı var.  Ürettiğimiz bütün ürünleri satabileceğimiz büyük bir pazara sahibiz. Artık muz ve avokadonun yanında pitaya, mango, passiflora, liçi, guava ve longan gibi tropikal türler üretiyoruz. Bu hem çiftçilerimizin hem de girişimcilerimizin çalışmaları sonucu olmuştur" dedi.

Antalya’da 25 Çeşit Tropikal Meyve Üretiliyor
Gazipaşa'da 25 bin dekar alanda 25 çeşit tropikal meyve üretiliyor. Bakımı kolay, ekonomik getirisi yüksek tropikal meyvelerin ilçe ikliminde kolaylıkla yetiştiğini deneme ekimlerinde gören üreticiler, son birkaç yıldır bu meyvelerin üretimine yöneldi. Muzdan sonra avokadoyla devam eden üretim Güney Amerika ve Güney Asya kökenli liçi (lychee- kral meyvesi), longan, passiflora (çarkıfelek), mango, papaya (ağaç kavunu), ejder meyvesi (pitaya), guava (sarı ve kırmızı çilek), kahve, sapote (çikolata meyvesi), feijoa (kaymak ağacı), karambola (yıldız meyvesi), kei elması, sapodilla, pomela, lime limon, graviola (tarçın elması), goji berry, jackfruit, ambarella (altın elma), moringa, snake fruit (yılan meyvesi), rose apple (gül elması) ve pawpaw meyvesi ile devam etti. Tropikal meyvede mango ve ejder meyvesinin (pitaya) de bu yıl hasadını yapan üreticiler gelir elde etmeye başladı.

Vali Münir Karaloğlu ve protokol üyeleri tropikal meyvelerin sergilendiği stantları gezerek, tropikal meyvelerin tadına bakıp bilgiler aldı. Vali Karaloğlu, muz, avokado ve ejder meyvesinin temsili hasadını yaptı. Şenlik alanından ayrılan Vali Karaloğlu ve protokol üyeleri Kahyalar Mahallesi'ndeki mango fidan üretim yerini gezdi ve bilgiler alarak ilçeden ayrıldı.