VALİ KARALOĞLU İŞ İNSANLARININ SORULARINI CEVAPLADI
Vali Münir Karaloğlu, Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından geleneksel olarak düzenlenen Kent Buluşmaları’na katıldı.
ATB Toplantı Salonu'nda düzenlenen programa Vali Münir Karaloğlu’nun yanı sıra Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, ATB Başkanı Ali Çandır, ATB üyeleri ve gazeteciler katıldı.
Antalya'nın Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, sadece yerli ve yabancı 20 milyon turisti değil, Türkiye'yi doyurmaya çalışan bir kentte yaşadıklarını ifade etti.
 
HEDEF KALİTELİ ÜRÜN ÜRETMEK VE UCUZ BİR ŞEKİLDE ULAŞTIRMAKTIR
Son dönemde sebzedeki pahalılıkla ilgili bilgi veren Vali Münir Karaloğlu, "Türkiye'de maalesef üretimden son tüketiciye zincirimiz tam çalışmıyor. Tarladan çıkan ürün vatandaşın mutfağına ulaşıncaya kadar yüzde 30 kaybımız oluyor. O nedenle zaten fiyatlar yüzde 30 artmış oluyor. Bu zinciri düzenleyerek, kaybı yüzde 5'lere getirdiğiniz zaman, fiyat avantajımız olacak, bizim tek problemimiz budur. Hedef kaliteli ürün üretmek, son tüketiciye ucuz bir şekilde ulaştırabilmek, bu hepimiz için büyük bir sorumluluktur. Bunu sağlayacak çağdaş alt yapıyı da kurmamız gerekir. Komisyonculuk, meselenin yüzde biri bile değil. Sadece komisyonculuk konuşuluyor oldu. Bu doğru değil, sistemin tamamını konuşmamız gerekir” dedi.
 
ANTALYA ÜRETİYOR
Antalya'da tarımsal üretimde yer alan çiftçilerin son derece bilinçli olduğunu belirten Vali Münir Karaloğlu, "Antalya üretiyor. Bitkisel ve hayvansal üretimde büyüdüğümüzü görüyoruz. Son iki yılda yaş sebzede yüzde 2'lik, meyvede yüzde 7'lik bir artış oldu, kırmızı et üretiminde ise yüzde 22 büyüdük. Bu durum turizmin hareketliliğine de bağlanabilir" şeklinde konuştu.
 
SORUNLARIMIZI KENT OLARAK ÇÖZMELİYİZ
Antalya'da tarımın gelişmesi ve zararlılarla mücadelenin bilinçli bir şekilde yapılabilmesi için devlet ve çiftçi örgütleri ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Vali Karaloğlu, "Geçen yıl domates üreticisini canından bezdiren tuta ile meyvede çeşitli zararlılar ile mücadele ettik. Bu mücadeleyi çiftçi ile birlikte yapmalıyız. Bu zararlılarla mücadelede en büyük sorun sera atıklarının bertaraf meselesidir. Bunun bir türlü bertaraf edilmesini sağlayamadık. Bölgesel çözümlerle bunu çözebiliriz. Bu sorunu kent olarak çözmemiz gerekiyor. Sera atıklarını mutlaka bertaraf etmeliyiz. Atıkları seranın bir köşesinde saklayarak zararlının yaşaması için ortam oluşturulmuş oluyoruz. Yakarak yok etme de doğru değil. Biyolojik metodlarla yok etmeliyiz dedi.
 
GENÇ NUFUS YENİDEN TARIMA KAZANDIRMALIYIZ
Antalya'da çiftçiye hibe desteklerinin devam ettiğini belirten Vali Münir Karaloğlu, "Kırsalda genç nüfus kalmadı, yaş ortalaması çok yüksek. Genç nüfusu yeniden tarıma kazandırmak için gençlerimize 15 milyon TL hibe verdik. 500 gencimiz bu destekten istifade etti" dedi.
 
SERALARIMIZI DAHA NİTELİKLİ HALE GETİRMELİYİZ
Havaların soğuk gitmesiyle birlikte domatesin tadı ve renginin değiştiğini ifade eden Vali Münir Karaloğlu, “Seralarımızı daha nitelikli hale getirmeliyiz. Hükümetimiz de bu durumun farkında, seraları daha teknolojik hale getirebilirsek üretimi arttırabiliriz. Hal yasasıyla ilgili konularda var. Üretim ile tüketim komisyonculuğunun farklı olduğunu, bunun ikisine de aynı şekilde bakılmaması gerektiğini Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak'a iletti. Bakan Albayrak, bunu değerlendireceklerini söyledi. Antalya üretim şehri, halde oluşan fiyat nihai fiyat değildir. Nihai fiyat ya İstanbul ya Ankara'da oluşuyor" şeklinde konuştu.
 
ANTALYA TÜRKİYE’Yİ DOYURAN BİR KENTTİR
Her şehrin öne çıkmış sektörleri olduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, "Antalya'da turizm yokken tarım vardı. Ama bugün Antalya turizmi, tarımı da destekliyor. Antalya Türkiye'yi de doyuran, 500 milyon dolarlık ihracatı olan bir şehirdir. Her geçen yıl tarımda ihracatımız artıyor. Rusya bu yıl 100 bin ton domates alacağını söyledi" dedi.
 
Konuşmaların ardından Ali Çandır, Vali Karaloğlu'na seramik kaftan hediye etti.